Boek Zwijgen is goud, introvert in een extraverte wereld

Voorbij de clichés

Razend interessant boek over een populair onderwerp

Zowat een derde tot de helft van de wereldbevolking is in min of meerdere mate introvert. Maar wat wil dat concreet zeggen? In Zwijgen is Goud (Uitgeverij Horizon) belicht Ellen Jansegers alle aspecten van introversie. Wat het precies betekent, hoe het begrip is ontstaan, wat het met de hersenen doet en welke impact het heeft op relaties, werk en opvoeding. Ze gaat daarbij in tegen alle clichés en roept op om eindelijk de positieve kanten van introversie te erkennen. Ellen Jansegers wisselt theoretische inzichten af met persoonlijke anekdotes en getuigenissen van meer en minder bekende introverten, zoals premier Alexander De Croo, Dirk De Wachter, Sam De Bruyn, Stephanie Coorevits en prof. Stijn Baert.

‘Als maatschappij zouden we er baat bij hebben om meer naar introverte mensen te luisteren. De waarheid zit vaak verborgen achter het luidruchtige gekakel.’

Dirk De Wachter op de cover van Zwijgen is Goud

Verschenen in

Lees wat geïnterviewden Alexander De Croo en Sam De Bruyn
over Zwijgen is Goud vertellen op hun sociale media.

‘MET ZWIJGEN IS GOUD SCHREEF ELLEN JANSEGERS EEN INDRUKWEKKEND, NIEUW STANDAARDWERK OVER INTROVERSIE. ZE PLEIT VOOR EEN ANDERE ONZE BLIK OP COMMUNICATIE EN INTERACTIE: MÉÉR IS NIET NOODZAKELIJK BÉTER.’

Radio 1

Ben jij introvert, extravert of iets tussenin?

Een must-read voor alle introverten die in een extraverte wereld moeten “overleven”. Ik heb nog maar eens beseft dat mijn introvert-zijn veel voordelen heeft en dat ik mij zeker niet moet excuseren voor wie ik ben (dat doen extraverten ook niet 😉). Ik was ook verbaasd over hoeveel bekende mensen ook introvert zijn, tot onze premier! Heel veel bijgeleerd!

Judith, ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ op GoodReads

Beluister het boek

Voeg het boek toe aan je lijstje op Goodreads

Lees een stukje uit het boek

Lezing Zwijgen is goud,
introvert in een extraverte wereld

Geïnteresseerd in een lezing of workshop? In de lezing Zwijgen is goud, introvert in een extraverte wereld, behandel ik alle aspecten van introversie: waar het begrip vandaan komt, wat het betekent, wat het met de hersenen doet, en welke impact het heeft op werk, relaties en vrije tijd.

Voor socioculturele organisaties en bedrijven

Een derde tot de helft van de wereldbevolking is in meer of mindere mate introvert. Toch is de werkwereld vaak gericht op een extravert ideaal van veel vergaderen en hard op tafel kloppen. Om ieders potentieel ten volle te benutten, moeten we rekening houden met de voorkeuren van zowel extraverte als introverte collega’s.

Leer hoe introverte mensen best tot hun recht komen op de werkvloer zodat ze kunnen uitgroeien tot dé sterktes van jouw organisatie. Maak van jouw bedrijf een organisatie waarin pauze en introspectie gezien worden als efficiënt en productief, omdat ze creativiteit en denkwerk ten goede komen.

Ellen Jansegers is freelance schrijver, journalist, interviewer, redacteur en communicatiemedewerker. Ze heeft een master in Journalism Studies. Ze werkte elf jaar als communicatiemedewerker bij verschillende bedrijven. Na een depressie en burn-out werd het duidelijk dat ze haar stille en gereserveerde kant niet langer kon en mocht wegduwen. Ze is eigenaar van hetstillemeisje.com, een blog over introversie, hoogsensitiviteit, creativiteit en mentaal welzijn.

Coverontwerp door Studio Rubio // Auteursfoto Ellen Van Den Bouwhuysen // Uitgeverij Horizon

Zwijgen is goud In de media

Het Stille Meisje breekt een lans voor de introvert in De morgen

In een wereld op maat van extraverten meer begrip kweken voor zij die anders functioneren. “Ik heb mezelf lang niet als introvert beschouwd omdat ik me niet herkende in de clichés: we zouden verlegen zijn of geen nood hebben aan sociale contacten. Dat klopt helemaal niet, alleen kost het ons allemaal wat meer energie.”

Het Stille Meisje op MNM: ‘Ik MOET elk jaar alleen op vakantie.’

Maar hoe weet je nu eigenlijk tot welk kamp je behoort? “Eigenlijk heeft het te maken met waar je energie uithaalt. Als introvert haal je die energie uit alleen zijn,” weet Ellen. “Extraverte mensen hebben er voldoende aan om na hun werk een uur in de zetel te ploffen en kunnen daarna alweer met vrienden op stap.”…

Premier Alexander De Croo spreekt zich uit als introvert op JOE FM

Premier Alexander De Croo over Zwijgen is goud: ‘De reden waarom ik aan dit boek wou meewerken, is dat we in een wereld van extraverten leven. Het zijn de extraverten die het meeste aandacht krijgen. Maar één derde van de bevolking is introvert. Dat zijn ongelooflijk veel waardevolle mensen met goede ideeën. Ik vind dat…

Het Stille Meisje in HLN: “Het is echt wel oké om de ‘stille’ te zijn”

Introverten halen hun energie niet uit sociale contacten, maar zijn daarom nog niet asociaal In een extraverte maatschappij waar luid roepen wordt aangemoedigd, neemt Ellen Jansegers het voor de introverten op. Zwijgen is goud, een gesprek over de kracht van stilte. Uit Het Laatste Nieuws – tekst door Lene Kemps – foto door Steven Richardson…

Het Stille Meisje te gast bij de boekathon (VRT)

Onlangs was ik te gast bij de immer sympathieke Tom De Cock tijdens de Zomerboekathon van VRT. We hadden het o.a. over introvert leiderschap, de horror van small talk en de rol van opvoeding om als introvert te shinen. Een greep uit het interview: Ellen: ‘Wat ik wil doen met dit boek is de positieve…

Contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s