Het Stille Meisje op MNM: ‘Ik MOET elk jaar alleen op vakantie.’

33% tot 50% van de wereldbevolking is introvert. Toch is extravert zijn de norm. Dat zorgt voor botsingen en in het geval van introvert Ellen Jansegers voor een burn-out en een depressie. Ze schreef er het boek ‘Zwijgen is goud, introvert in een extraverte wereld’ over. In Gen M deelde ze haar wijsheden met Dorianne Aussems. “Ik heb mijn introverte aard lang onderdrukt waardoor mijn batterijen altijd leeg waren.”

Bron: Generation M, MNM Radio

Ellen Jansegers was 30 toen ze ontdekte dat ze een introvert was. Een boek deed voor haar de puzzelstukjes in elkaar vallen. Nu schreef ze er zelf een boek over.

Hoe weet je of je introvert of extravert bent?

Maar hoe weet je nu eigenlijk tot welk kamp je behoort? “Eigenlijk heeft het te maken met waar je energie uithaalt. Als introvert haal je die energie uit alleen zijn,” weet Ellen. “Extraverte mensen hebben er voldoende aan om na hun werk een uur in de zetel te ploffen en kunnen daarna alweer met vrienden op stap.” Voor introverte mensen ligt het anders, die hebben wat meer tijd nodig om op hun plooi te vallen. 

Het gaat ook over hoe goed je prikkels kan verwerken. Voor introverte personen gaat dat wat trager.

Extravertie is de norm

In onze maatschappij kunnen vooral extraverte mensen goed gedijen. “Er wordt nu eenmaal eerder geluisterd naar de tafelspringers dan naar de rustige mensen in de ruimte,” verduidelijkt Ellen. Toch probeert Ellen niet langer te voldoen aan de norm. “Ik heb mezelf heel lang gepusht om extraverter en luider te zijn dan ik was. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik me nooit kon opladen en daardoor was mijn batterij kapot.” Ze heeft dan ook een belangrijk advies voor de mede-introverte luisteraars: “Het is belangrijk dat je minder gaat doen wat mensen van jou verwachten en meer gaat luisteren naar wat je zelf nodig hebt.” Amen!

‘Ben jij bang om alleen te zijn?’
‘Nee, een dag alleen thuis is de hemel!’

Dorianne: Wat is het allerleukste aan introvert zijn?

Ellen: Dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn.

Oh, da’s een mooie. Lijkt me handig. Wel frappant, want op je dertigste pas heb je ontdekt dat je introvert bent, Toch? Je bent er nu 35. Zijn er dan geen momenten in je leven waar je op terugkijkt en denkt, ik heb duidelijk toen zo gereageerd omdat ik introvert ben.

Als ik terugdenk aan toen ik nog full-time in een kantooromgeving werkte, was ik heel vaak aan het einde van de werkweek helemaal overprikkeld. Dan kwam ik thuis na een lange werkdag en wou mijn vriend vanalles vertellen tegen mij. Terwijl ik gewoon iets had van ‘laat mij nu gerust’.

Kon je dat dan rustig communiceren?

Nee, toen had ik daar heel veel moeite mee. Waardoor ik vaak een kort lontje had en er soms ruzies ontstonden. Dat was niet altijd zo fijn. Maar nu weet ik wel, en weet mijn vriend ook, dat ik introvert ben. En hij respecteert dat ik na zo’n dag even tijd nodig heb voor mezelf. Soms is dat maar een kwartiertje, dat ik naar buiten loop of even naar de slaapkamer trek, de deur toetrek en even ontprikkel.

Is hij extravert? Of is jullie relatie niet zo zwart-wit?

Hij is eerder ambivert.

Ertussenin dus. Trekken die extraverte eigenschappen van hem jou aan?

Ja, toch wel. Hij kan mij soms pushen om dingen te doen waar ik te lang voor zou wachten. Hij heeft mij bijvoorbeeld gepusht om het manuscript van mijn boek naar uitgevers te sturen. Als het aan mij lag, was ik nu nog aan mijn manuscript aan het werken. Terwijl hij zei: ‘ga je het nu al eens doorsturen?’ Je zal wel zien, een nee heb je en een ja kan je krijgen. En kijk, hier zit ik nu.

Hadden we allemaal maar zo iemand, dat lijkt me heel handig in het leven.

Herbeluister het interview op de website van MNM

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s