Ben jij introvert? Doe de test

Ben je graag alleen? Hou je van een-op-een-contacten? Denk je na voor je praat en hou je ervan om zaken te doorgronden? Heb je af en toe nood aan rust en ruimte voor jezelf om je batterijen op te laden? Dan zou het best kunnen dat je hoog scoort op het persoonlijkheidskenmerk introversie. Vul de korte vragenlijst in en ontdek hoe introvert jij bent.

 • Ik praat niet graag over koetjes en kalfjes.
 • Ik kan goed en lang geconcentreerd werken
 • Multitasken is niet aan mij besteed, ik focus liever op één taak tegelijk.
 • Na een feestje, receptie of grote bijeenkomst ben ik uitgeteld, hoe leuk het ook was.
 • Ik houd ervan alleen te zijn.
 • Ik vier mijn verjaardag liefst in besloten kring.
 • Ik heb geen grote vriendengroep, wel enkele hechte vriendschappen.
 • Ik denk lang na voor ik een beslissing neem.
 • Ik vorm mijn mening door lang en veel na te denken.
 • Ik krijg het meeste werk gedaan wanneer het stil is.
 • Als kind werd ik als ‘stil’ of ‘verlegen’ omschreven.
 • In grote groepen heb ik regelmatig behoefte om een luchtje te scheppen.
 • Ik voer graag diepgaande gesprekken.
 • Ik heb meestal even tijd nodig om een antwoord te formuleren op een vraag.
 • Ik druk me liever schriftelijk uit dan mondeling.
 • Ik kan goed luisteren.
 • Telefoontjes laat ik vaak doorschakelen naar mijn voicemail.

Resultaten: introvert, extravert of iets tussenin?

meeste stellingen AANGEVINKT? je bent introvert.

Als introvert haal je energie uit alleen-zijn. Je laadt de batterij op door dingen in je eentje te doen. Ideeën en meningen vorm je door na te denken en te reflecteren. Je communiceert liever schriftelijk dan mondeling. Je neemt weloverwogen beslissingen en gaat niet over één nacht ijs. Je hebt een groot observatie- en voorstellingsvermogen, een lange concentratiespanne en je kunt goed luisteren. Je verkiest een-op-
eencontacten boven grote groepen.

Vinkte je zowat de helft van de stellingen aan? Dan ben je ambivert.

Je valt in het midden van de curve introvert-extravert. Je bent ambivert. Je haalt energie uit sociaal contact, maar je kunt evengoed genieten van een avondje alleen. Ideeën en meningen vorm je door een combinatie van praten en nadenken. Soms neem je het voortouw, soms ben je eerder afwachtend. De omstandigheden, personen om je heen en je energieniveau bepalen welke kant je op gaat. Het bestaan van de term ‘ambivert’ wordt door sommigen betwist, omdat je altijd een bepaalde voorkeur hebt voor ofwel introvert, ofwel extravert. Je leest hier meer over in het hoofdstuk ‘Twee kanten van een medaille’.

Weinig tot geen vinkjes in je lijstje? je bent een rasechte extravert.

Als extravert haal je energie uit sociaal contact. Je laadt de batterij op door dingen te doen met anderen. Ideeën en meningen vorm je al pratend, het is voor jou dé manier om te communiceren. Je neemt snel beslissingen en neemt graag het voortouw. Lang alleen en geconcentreerd werken vind je moeilijk. Je verkiest grote groepen boven een-op-eencontacten.

Boek Zwijgen is Goud

Deze test komt uit het boek Zwijgen is Goud, Introvert in een Extraverte Wereld (Uitgeverij Horizon). Wil je meer weten over wat introvert-zijn inhoudt, welke impact het heeft op werk, relaties en opvoeding, en wat het met je hersenen doet? Lees dan Zwijgen is Goud, een vlot leesbaar boek vol theoretische inzichten, persoonlijke anekdotes en interview met meer en minder bekende introverte mensen.

Meer info over het boek

4 reacties

 1. Irène

  Ik heb je boek gelezen en voor mij is het heel herkenbaar. Dus na al die jaren ( ik ben een vrouw en 66 jaar jong) weet ik het: ik ben helemaal niet asociaal, maar gewoon in zekere mate introvert. Wat ik misschien voor sommigen kan aanraden: ik heb heel dikwijls een extraverte collega of vriend(in) wat het sociaal gebeuren gemakkelijker maakt voor de introvert. De extraverte persoon neemt spontaan de sociale rol op zich zodat je als introvert een beetje op de achtergrond kan blijven. Ander punt dat ik heb gemerkt; extraverten begrijpen helemaal niet hoe het werkt voor de introverten. Ze begrijpen niet dat al die leuke dingen die ze doen voor de introvert niet altijd leuk zouden zijn.

  Geliked door 1 persoon

 2. Roland

  Beste Ellen,
  Het is alweer maanden geleden dat ik jouw boek ‘Zwijgen is Goud’ heb gelezen. De herkenning is groot. Wat mij triggerde was een mechanisme dat ik, gevoelsmatig denk ik, heb uitgeschakeld; namelijk gaan leven naar introversie. Het tegenovergestelde heb ik blijkbaar ontwikkeld: zij die mij niet heel goed kennen, geloven niet dat ik introvert ben aangezien ik sociaal gedrag vertoon, open sta en opkom voor anderen, grapjes maak, voordrachten geef voor grote groepen, vriendelijk ben, het voortouw neem, vergaderingen leid etc.
  Een vriendin, die ik op mijn werk heb ontmoet en die mij in mijn privé en werkomgeving kent, zei mij onlangs: het is alsof jij 2 verschillende mensen bent! Dat heeft mij aan het denken gezet: zijn het echt 2 mensen of is het er een met aangeleerd/aangepast (?) gedrag? Herken jij dit?

  Dank je en m.v.g.

  Like

  1. EllenJansegers

   Hi Roland, wat fijn dat je mijn boek gelezen hebt, en je jezelf erin herkend hebt. Ik geloof dat veel introverte mensen zichzelf extraverte copingmechanismen aangeleerd hebben, als overlevingsstrategie in onze vaak luidruchtige, harde, snelle maatschappij. Ik heb me zelf ook vaak extraverter voorgedaan dan ik eigenlijk was, omdat ik het gevoel had dat dat moest, of zo hoorde. Ik hoop dat mijn boek een kiezeltje mag zijn die de stroming van onze extraverte maatschappij wat kan veranderen, wat introvertvriendelijker mag maken. Omarm de introvert in jezelf, hij mag er zijn.

   Like

   1. Roland

    Vooral de laatste zin van jouw bericht, vind ik mooi.
    Jouw toelichting op coping mechanismen zijn verhelderend.
    Vandaag heb ik als enige met een verkeerde kersttrui in t kerstonbijt van t ziekenhuis waar ik werk gezeten. Kreeg hele leuke reacties maar wist na afloop niet hoe snel ik m moest uittrekken: voelde heel onnatuurlijk. Toch gedaan. Coping kan ver gaan dus. Is deze coping zelfverloochening?

    Mvg Roland

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s