Ben jij introvert? Doe de test

Ben je graag alleen? Hou je van een-op-een-contacten? Denk je na voor je praat en hou je ervan om zaken te doorgronden? Heb je af en toe nood aan rust en ruimte voor jezelf om je batterijen op te laden? Dan zou het best kunnen dat je hoog scoort op het persoonlijkheidskenmerk introversie. Vul de korte vragenlijst in en ontdek hoe introvert jij bent.

 • Ik praat niet graag over koetjes en kalfjes.
 • Ik kan goed en lang geconcentreerd werken
 • Multitasken is niet aan mij besteed, ik focus liever op één taak tegelijk.
 • Na een feestje, receptie of grote bijeenkomst ben ik uitgeteld, hoe leuk het ook was.
 • Ik houd ervan alleen te zijn.
 • Ik vier mijn verjaardag liefst in besloten kring.
 • Ik heb geen grote vriendengroep, wel enkele hechte vriendschappen.
 • Ik denk lang na voor ik een beslissing neem.
 • Ik vorm mijn mening door lang en veel na te denken.
 • Ik krijg het meeste werk gedaan wanneer het stil is.
 • Als kind werd ik als ‘stil’ of ‘verlegen’ omschreven.
 • In grote groepen heb ik regelmatig behoefte om een luchtje te scheppen.
 • Ik voer graag diepgaande gesprekken.
 • Ik heb meestal even tijd nodig om een antwoord te formuleren op een vraag.
 • Ik druk me liever schriftelijk uit dan mondeling.
 • Ik kan goed luisteren.
 • Telefoontjes laat ik vaak doorschakelen naar mijn voicemail.

Resultaten: introvert, extravert of iets tussenin?

meeste stellingen AANGEVINKT? je bent introvert.

Als introvert haal je energie uit alleen-zijn. Je laadt de batterij op door dingen in je eentje te doen. Ideeën en meningen vorm je door na te denken en te reflecteren. Je communiceert liever schriftelijk dan mondeling. Je neemt weloverwogen beslissingen en gaat niet over één nacht ijs. Je hebt een groot observatie- en voorstellingsvermogen, een lange concentratiespanne en je kunt goed luisteren. Je verkiest een-op-
eencontacten boven grote groepen.

Vinkte je zowat de helft van de stellingen aan? Dan ben je ambivert.

Je valt in het midden van de curve introvert-extravert. Je bent ambivert. Je haalt energie uit sociaal contact, maar je kunt evengoed genieten van een avondje alleen. Ideeën en meningen vorm je door een combinatie van praten en nadenken. Soms neem je het voortouw, soms ben je eerder afwachtend. De omstandigheden, personen om je heen en je energieniveau bepalen welke kant je op gaat. Het bestaan van de term ‘ambivert’ wordt door sommigen betwist, omdat je altijd een bepaalde voorkeur hebt voor ofwel introvert, ofwel extravert. Je leest hier meer over in het hoofdstuk ‘Twee kanten van een medaille’.

Weinig tot geen vinkjes in je lijstje? je bent een rasechte extravert.

Als extravert haal je energie uit sociaal contact. Je laadt de batterij op door dingen te doen met anderen. Ideeën en meningen vorm je al pratend, het is voor jou dé manier om te communiceren. Je neemt snel beslissingen en neemt graag het voortouw. Lang alleen en geconcentreerd werken vind je moeilijk. Je verkiest grote groepen boven een-op-eencontacten.

Boek Zwijgen is Goud

Deze test komt uit het boek Zwijgen is Goud, Introvert in een Extraverte Wereld (Uitgeverij Horizon). Wil je meer weten over wat introvert-zijn inhoudt, welke impact het heeft op werk, relaties en opvoeding, en wat het met je hersenen doet? Lees dan Zwijgen is Goud, een vlot leesbaar boek vol theoretische inzichten, persoonlijke anekdotes en interview met meer en minder bekende introverte mensen.

Meer info over het boek

Één reactie

 1. Irène

  Ik heb je boek gelezen en voor mij is het heel herkenbaar. Dus na al die jaren ( ik ben een vrouw en 66 jaar jong) weet ik het: ik ben helemaal niet asociaal, maar gewoon in zekere mate introvert. Wat ik misschien voor sommigen kan aanraden: ik heb heel dikwijls een extraverte collega of vriend(in) wat het sociaal gebeuren gemakkelijker maakt voor de introvert. De extraverte persoon neemt spontaan de sociale rol op zich zodat je als introvert een beetje op de achtergrond kan blijven. Ander punt dat ik heb gemerkt; extraverten begrijpen helemaal niet hoe het werkt voor de introverten. Ze begrijpen niet dat al die leuke dingen die ze doen voor de introvert niet altijd leuk zouden zijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s