Introversie: een definitie (volgens Carl Jung)

Wat betekent introversie eigenlijk? Wat houdt dat begrip precies in? Bestaat er een eenduidige definitie van? En wat met het tegengestelde extravert? Is het wel een tegengestelde? Hoe kom je te weten wat je bent: introvert of extravert? Bestaat er ook iets tussenin? 

introvert volgens hippocrates

Introversie en extraversie worden door bijna alle persoonlijkheidstheorieën beschouwd als een basisbouwsteen van onze persoonlijkheid. De allereerste vermelding van wat ‘introvert zijn’ betekent, ontlenen we aan Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde.

Hij deelde onze persoonlijkheden op in vier types: sanguin, flegmatisch, cholerisch en melancholisch. Het flegmatische type is introvert en emotioneel stabiel, het melancholische type introvert en emotioneel instabiel.

carl jung: energieniveau

Carl Jung, leerling van Freud en één van de grondleggers van de psychologie, werkte de termen introversie en extraversie verder uit en koppelde het aan het psychische energieniveau. In zijn baanbrekend boek Psychologische Typen (1921) definieerde hij de begrippen ‘introvert’ en ‘extravert’ als twee bewustzijnsinstellingen en de bouwstenen van ieders persoonlijkheid. Volgens Jung focussen introverten zich vooral op hun eigen wereld van gevoelens en gedachten, waar extraverten zich richten op de buitenwereld. Introverte mensen geven betekenis aan de gebeurtenissen die rondom hen plaatsvinden, extraverte mensen duiken in de gebeurtenissen zelf. Voor een extravert is de buitenwereld de maatstaf, waarbij een introvert de energie naar binnen gericht is.

over muurbloempjes

Beeld je een feestje in met een introvert en een extravert rond de tafel. De extravert zal meteen de conversatie aangaan en beginnen praten met iedereen rondom hem. De introvert zal eerst de ruimte in zich opnemen, de mensen rondom hem observeren, luisteren waar de gesprekken over gaan en dan, eventueel, meepraten. Eventueel. Dat wil zeggen: wanneer hij zich op z’n gemak voelt, nog voldoende energie over heeft van vorige activiteiten zoals werk of familieleven,  en het gevoel heeft daadwerkelijk een meerwaarde aan het gesprek kan toevoegen. Evengoed kan hij de hele avond zwijgen. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat hij zich slecht voelt. Het kan, maar het is geen noodzaak. 

Volgens Jung hangt de mate waarin je extravert of introvert bent dus grotendeels af van je energieniveau en hoe je de wereld rondom je ervaart. Wat de maatstaf is voor jouw wereldbeeld: de wereld buitenaf of je innerlijke wereld.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s