Introvert = verlegen? Niet dus!

Ik noem mezelf Het Stille Meisje, maar ik ben niet altijd stil. Laat staan verlegen. Wie mij goed kent weet dat ik al eens de oren van je kop kan tetteren of op een trouwfeest meteen de dansvloer op schiet.

Introvert vs verlegen: tijd voor een definitie

Introvert zijn betekent niet noodzakelijk dat je stil of verlegen bent. Ze hangen vaak samen, maar waar het ene meer met je energieniveau te maken heeft, draait het andere meer om sociale angst.

Verlegenheid = angst

Ben je verlegen, dan durf je vaak niet te spreken of voor je ideeën uitkomen uit angst voor wat anderen gaan denken. Vaak heeft het te maken met perfectionisme, en met een negatief zelfbeeld. Ik heb hier lang zelf last van gehad. Ik durfde mijn dromen niet uit te spreken, uit angst voor de reacties van anderen. Want als anderen negatief zouden reageren, wat had ik dan nog aan die dromen? Gelukkig heb ik geleerd om naar mezelf en mijn dromen te kijken zonder oordeel. Hierdoor smolt die druk van buitenaf als sneeuw voor de zon. Ook de druk vanuit mezelf verminderde, want let’s face it, ik was en ben mijn eigen ergste criticus.

Introvert = energieniveau

Ben je introvert, dan haal je energie uit alleen zijn en verwerk je prikkels door na te denken en te contempleren. Je houdt van één-op-één-contacten en diepgaande gesprekken. Grote groepen en small talk putten je uit. Liefst van al werk je alleen. Je hebt veel tijd nodig om dingen te verwerken en na een drukke dag heb je ruimte nodig om te ontkoppelen. Dat alles heeft met je energieniveau te maken. Waar extraverten hun batterijen opladen via sociale contacten, hebben introverten tijd alleen nodig om te kunnen functioneren.

Ik ben niet stil, ik heb stilte nodig

Yep, ik noem mezelf Het Stille Meisje. Niet omdat ik altijd stil ben, wel omdat ik stilte nodig heb. En oh ja, weet je waarom ik op een trouwfeest meteen de dansvloer op schiet? Het is de perfecte plaats om small talk te vermijden!

4 reacties

 1. Naomi

  Zo mooi hoe je dit weer analyseert. Zet me opnieuw aan het nadenken. Ik noem mezelf vaak wel verlegen, maar aan de andere kant spreek ik bijvoorbeeld graag voor groepen. Echt verlegen zou je dat dan weer niet noemen;).

  Like

  1. hetstillemeisje

   Hey Naomi, bedankt weer voor je fijne reactie. Ik heb dat ook, ik spreek graag voor groepen zolang ik alles goed kan voorbereiden en het om een onderwerp gaat waar ik wat van ken. Al heb ik wel leren omgaan met ‘on the spot’ reageren. Meestal is dat dan iets in de trant van ‘daar moet ik nog eens over nadenken maar ik kom er nog op terug’ haha 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s