Dit boek veranderde mijn leven

Twee jaar geleden ontdekte ik per toeval de online community Quiet Revolution. Ik lees de baseline en één artikel en bekroon de website meteen tot mijn homepage. Het is alsof er een wereld voor mij opengaat.

Een wereld waarin ik me voor één keer eens geen freak voel. Waarin het oké is om alleen te willen zijn, met enkel een boek, kop koffie en misschien, als ik echt in goeie doen ben, een streepje muziek. Een wereld waarin het oké is om me af te zonderen met afhaalpizza en mijn tweedehands typemachine. Een wereld ook waarin ik niet hoef te praten. Neen, ook niet tijdens die vergadering, netwerkborrel of dat familiefeest.

Na de ontdekking van mijn nieuwe homepage surf ik als de wiedeweerga naar de eerste de beste online boekshop om het boek van de oprichter van Quiet Revolution te kopen: Quiet van Susan Cain.

Ik lees het. Verslind het. Onderlijn hele alinea’s, maak aantekening en ezelsoren. Kom erin thuis. Ik weet: deze inzichten gaan mijn leven veranderen.

Ondertussen zijn we twee jaar verder. Dit boek betekende voor mij de start van een lange weg naar zelfacceptatie. Het heeft mijn ogen geopend en me geleerd dat introvert en gevoelig zijn veel positieve aspecten heeft, ook al ziet onze omgeving dat niet altijd zo en bestaan er nog veel misverstanden rond introversie.

Enkele korte inzichten op een rij

Wat betekent dat, introvert zijn?

Heel erg kort door de bocht samengevat betekent introversie dit:

  • Introvert = energie halen uit alleen zijn
  • Extravert = energie halen uit sociale contacten

Introvert zijn, is dat hetzelfde als verlegen zijn?

Neen. Een introvert is niet noodzakelijk verlegen. Verlegenheid heeft te maken met angst voor sociale beoordeling, waar introversie eerder met energie te maken heeft en uit welke bron je die haalt (zie hierboven).

Is introversie aangeboren of cultureel bepaald?

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de hersenen van introverten anders functioneren dan die van extraverten. Het komt erop neer dat introverten sneller prikkels opnemen en de hersenen deze dieper verwerken dan extraverten.

Aan de andere kant zijn er ook culturen die “introverter” zijn dan anderen, of waarin introversie meer aanvaard of zelfs gestimuleerd wordt. Denk maar aan de Japanse of Chinese cultuur, die eerder introvert is. De Noord-Amerikaanse cultuur wordt dan weer eerder als extravert beschouwd.

Geen tijd om het boek te lezen? Bekijk Susan Cain’s Ted Talk, ondertussen meer dan 19 miljoen keer bekeken.

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s