Wat hoogsensitief zijn voor mij betekent: 15 voorbeelden

In een juni-nummer van Libelle stond een artikel over hoogsensitiviteit, waarin professor Elke Van Hoof (VUB) uitlegt hoe hoogsensitieve personen (HSP) de wereld waarnemen. “HSP’ers nemen externe prikkels zoals geluiden, smaken, geuren, gesprekken en emoties haarscherp waar. Waar niet-HSP-ers veel indrukken zoals achtergrondgeluiden filteren, komen deze bij een HSP even hard binnen.”

Of hoogsensitiviteit nu wetenschappelijk onderbouwd is of niet, laat ik in het midden. Feit is dat er na het lezen van Elaine Aaron’s boek The Highly Sensitive Person een heel nieuwe wereld voor mij openging.

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, géén aandoening of stoornis. Het betekent niet dat ik een drama queen of bipolair ben. Het betekent gewoon dat ik de wereld anders ervaar.

Hoogsensitiviteit: 15 voorbeelden uit mijn dagelijks leven

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap, géén aandoening of stoornis. Het betekent niet dat ik een drama queen of bipolair ben. Het betekent gewoon dat ik de wereld anders ervaar.

 1. Het betekent dat ik niet aard in drukke omgevingen. Dat ik hoofdpijn krijg van in een drukke stad rond te wandelen. Dat ik liever rustige steegjes en parkjes opzoek tijdens een citytrip dan in die hippe maar overcrowded bar aan de toog te gaan hangen.
 2. Het betekent dat ik mijn concentratie verlies in een eilandkantoor. Dat ik àlles meevolg wat er rondom mij gebeurt. Het betekent dat ik haarscherp heb gehoord over welke collega er nu weer geroddeld werd en welke onderliggende spanningen dat met zich meebrengt. Welke beslissingen er genomen werden tijdens de conference call van een andere collega, vijf bureaus verder. Wat de collega aan de andere kant van het eiland bijgeleerd heeft tijdens zijn online training op speaker. En dat allemaal terwijl ik mijn noise cancelling headset op heb. Zonder muziek.
 3. Het betekent dat ik liever in mijn eentje werk. In een bureautje apart. Liefst van thuis uit.
 4. HSP zijn betekent dat ik dichtklap tijdens marathonvergaderingen. Dat ik aan het einde van zo’n dag mezelf naar mijn auto of hotelkamer moet slepen om naar adem te happen. Omdat ik niet alleen alle agendapunten onthouden heb, maar ook ieders standpunt en wat die ene collega eigenlijk wel wilde zeggen maar niet deed omdat de meerderheid harder riep.
 5. Het betekent dat stilte en rust voor mij geen luxe zijn maar een noodzaak.
 6. Dat ik niet presteer onder stress of druk. Deadlines werken voor mij averechts, want net dan presteer ik ondermaats. Wat niet wil zeggen dat ik traag werk. Ik kàn snel werken, maar grondigheid en kwaliteit primeert. Altijd.
 7. Dat ik allergisch ben voor rommel. Ik moet mijn uiterste best doen om niet te gillen als mijn zoon zijn duplodoos omkiepert en de blokjes overal in het rond gooit. Of de tafel vol spaghettisaus smeert omdat hij geen zin heeft om te eten.
 8. Dat ik claustrofobie krijg in drukke shopping centra. En gek word van overvolle kledingbakken of rommelige rekken tijdens de solden. Lang leve online shoppen! 
 9. Hoogsensitief zijn betekent dat ik mijn zoon haarfijn aanvoel. Ik wéét wanneer hij honger heeft, stress, of angst. Ik voel dat, wanneer hij in een razende colère zijn duplotoren op de grond smijt, dat niet is omdat hij de blokjes niet op elkaar krijgt. Neen, het is omdat hij een drukke dag in de crèche achter de rug heeft. Hij honger heeft. Hij kaka moet doen maar bang is voor het toilet en het niet in zijn broek wil doen. Want hoewel mama nooit boos wordt bij een ongelukje, voelt hij mijn stiekeme teleurstelling. Net zoals ik zijn frustratie en angst voel.
 10. Dat ik sta te trillen op mijn benen en als een kip zonder kop door het huis ren na twee tassen koffie. Dan voel ik mijn bloed pompen en de adrenaline door mijn aderen gieren.
 11. Het betekent ook dat ik extra gevoelig ben voor hormoonschommelingen. Dat ik ééns per maand een gitzwarte donderwolk word. Dat ik op mijn zestiende in zo’n zware identiteitscrisis terechtkom dat ik mezelf pijn moet doen. Dat ik mezelf verlies tijdens een zwangerschap. Compleet overdonderd word na een bevalling. Niet weet wat ik met al die emoties en indrukken en impulsen aanmoet wanneer dat kleintje in mijn armen ligt.
 12. Het betekent dat ik ga projecteren. Dat ik verliefdheid verwar met overstimulatie.
 13. Dat ik o-ver-al een pak koeken mee naartoe zeul. Want als de honger mij overvalt, verander ik in de antichrist, aldus Het Lief.
 14. Dat veranderingen een extra impact hebben op mij. Dat als ik én een kind krijg, én van job verander, én een huis bouw, én nog eens van job verander, ik er onderdoor ga. Omdat ik te weinig tijd heb om te wennen. Om alles op een rijtje te zetten. De voor- en na- en andere delen af te wegen. Na te denken over de gevolgen. Alle indrukken te verwerken.
 15. Het betekent dat als er zoveel prikkels op mij afkomen, ik die onmogelijk kan verwerken. En dan klap ik dicht. Sluit mezelf af voor alles en iedereen. Als overlevingsmechanisme. Dan ga ik kanaliseren. Barst ik uit in woedebuien. Vreetbuien. Uithongerbuien. Huilbuien. Shopping sprees.

Ik heb oog voor detail. Combineer dat met wat taalgevoel en ik lees meteen of een zin niet klopt, waar de dt-fout staat en welk woord beter zou passen bij die bepaalde uitdrukking. Ik ben dus de perfecte copywriter.

Tot zover de negatieve aspecten van hoogsensitiviteit. Ik wéét dat er ook heel wat positieve kanten zijn, maar ik ben ze nog volop aan het ontdekken. Hier alvast 9 constructieve zaken:

 • HSP zijn betekent ook dat wanneer je oprecht je verhaal kwijt wil, ik écht zal luisteren. Je niet zal veroordelen. Of raad zal geven. Omdat ik me goed kan inleven. En weet dat elk verhaal twee of meer kanten heeft. Ik ben dus de perfecte psycholoog. 
 • Ik oog heb voor detail. Combineer dat met wat taalgevoel en ik lees meteen of een zin niet klopt, waar de dt-fout staat en welk woord beter zou passen bij die bepaalde uitdrukking. Ik ben dus de perfecte copywriter. 
 • Ik sferen perfect aanvoel. Ik zie meteen wanneer die kader scheef hangt of het licht te hard is. Ik hoor wanneer de muziek net iets te luid staat om een aangename conversatie te voeren. Ik proef wanneer het eten dat tikkeltje te lauw of te heet is. Ik ben dus de perfecte gastvrouw. 
 • Het betekent dat ik een rijk gevoelsleven heb en heel creatief ben. Alleen heb ik het heel lang niet durven uiten. Maar dat is nu dus gedaan. Omdat ik moet. Ik ben dus de perfecte kunstenaar. 
 • Ik een bizarre band heb met katten. En honden. En andere beesten. Dat ik de rosse kater van de buren zomaar kan aaien, terwijl zij niet eens bij hem in de buurt kunnen komen. Ik hele conversaties voer met mijn kat door haar taal te spreken (ja, ik miauw tegen mijn kat), en daardoor te weten kom wanneer ze haar water vies vindt, of last heeft van overtollig ruifhaar. Ik ben dus de perfecte kattenfluisteraar. 
 • Ik helemaal openbloei door het leven op den boerenbuiten. Omdat daar rust is. En ruimte. En beesten. Ik ben dus de perfecte boerin. 
 • Hooggevoelig zijn betekent voor mij ook dat ik enorm zelfstandig en ondernemend ben. Als ik gemotiveerd ben, hoef je me maar een half woord te geven en ik ga al aan de slag. Ik ben dus de perfecte ondernemer. 
 • Dat ik, om om te kunnen met al die prikkels, heel gestructureerd ben. Dat ik overleef door lijstjes te schrijven, diagrammen te tekenen, tabellen te maken. Ik ben dus de perfecte secretaresse. 
 • Dat yoga dé sport is voor mij omdat ik er rustige bewegingen, bewustzijn én gevoelens in kan combineren. Ik ben dus de perfecte mental coach. 

Meer weten over HSP?

Doe de test en ontdek of je zelf aanleg hebt tot hoogsensitiviteit.
Zelf scoor ik, afhankelijk van het moment waarop ik de test afleg, rond de 20. Als je weet dat je hoogsensitief bent vanaf een score van 14, kan je stellen dat ik redelijk hooggevoelig ben.

Lees meer over het onderzoek van professor Elke Van Hoof (VUB) naar hoogsensitiviteit.

Op de blog van Femke De Grijs vind je heel wat tips & tricks terug. Van tips tegen vermoeidheid over ondernemen voor hooggevoeligen tot yoga en de kracht van maanstenen. Al is dat laatste net iets te zweverig voor mij.

18 reacties

  1. hetstillemeisje

   Hoi A., bedankt voor je reactie en compliment 💙
   Punt 12 houdt in dat wanneer ik teveel prikkels moet verwerken, vooral in een nieuwe omgeving, ik die prikkels ga projecteren op iemand waardoor het voelt alsof ik verliefd ben op die persoon. Maar eigenlijk ben ik dus overgestimuleerd en heeft het niets met die andere persoon te maken.
   Maakt dat het wat duidelijker?

   Like

   1. hetstillemeisje

    Goh Liesa, dat vind ik een heel terechte maar moeilijke vraag. Bij mij heeft het vooral te maken met machtsverhoudingen en adoratie. Als ik iemand op een voetstuk ga plaatsen zit het verkeerd. Maar ik denk dat het voor iedereen anders is. Ik heb vooral mijn buikgevoel moeten ‘leren’ voelen. Wat voel ik echt en wat ‘denk’ of ‘hoor’ ik te voelen? Geen idee of je hier wat aan hebt… 🤨

    Like

 1. Eva

  Net wanneer ik overweeg om een eigen blog over mijn introversie en hoogsensitiviteit te beginnen, ontdek ik de jouwe en besef ik dat het dubbel werk zou zijn. Bestaat er zoiets als een mentale dubbelganger? Jij hebt onbewust zowat mijn hele verhaal neergepend de afgelopen twee jaar. Het is zo gelijkend dat het een beetje akelig wordt … Ik moet even bekomen, denk ik!

  Geliked door 1 persoon

  1. hetstillemeisje

   Wat fijn om te lezen Eva… Het lijkt soms alsof we alleen staan, omdat we geen roepers zijn. Maar stiekem denk ik dat er nog wel meer mensen zijn zoals wij. Het heeft mij heel erg geholpen om alles van me af te schrijven. En reacties zoals die van jou zijn nog een reden waarom ik blog. Laat mijn blog je vooral niet tegenhouden om je eigen verhaal te vertellen. Ik ben alvast benieuwd 😉

   Like

 2. Farida

  Je schrijft alles waar ik me in herken en ik wist nooit dat ik een HSP-er ben. Ben er nooit naar op zoek gegaan en ik ging er altijd van uit dat ik ben zoals ik ben zonder enig onderzoek. Nu ik 40 jaar oud ben en op een punt gekomen ben in mijn leven waarbij ik mezelf aan het onderzoeken ben loop ik tegen onder andere dit soort zaken aan. Zo gaaf dat je het met woorden heb omschreven. Nu begrijp ik mezelf beter. Ik ben ook een liefhebber van schrijven en ik hoop dat er meerdere zijn die jouw post lezen en zichzelf hierin herkennen en dat het okay is om zo te zijn. Dank je wel!!!
  Overigens ben ik een extrovert maar herken ook een introvert in mij. Kan dus allebei.

  Like

  1. hetstillemeisje

   Dank je wel Farida voor je reactie ❤️ onderzoeken hoe je in elkaar zit kan idd helpen om jezelf te aanvaarden zoals je bent en te beseffen dat je niet alleen bent. Fijn om te lezen dat je wat aan mijn woorden hebt, daar doe ik het voor…

   Like

 3. jaga1973

  Hallo,

  Hier een man van net 50, ik weet sinds een kleine drie jaar dat ik HSP ben. Eindelijk bevestiging van hoe ik al jaren denk, deed en mij voelde.

  Veel herkenning lees ik in jouw verhaal, waarvoor mijn dank.

  Misschien moet ik als mannelijke HSP mijn ervaringen eens publiceren op het internet.

  Jan

  Like

  1. EllenJansegers

   Dag Jan, wat fijn dat je herkenning vond in mijn verhaal. Als mannelijke HSP’er denk ik dat je een unieke kijk hebt op de wereld, die andere mannen met hoogsensitiviteit zeker willen lezen. Zeker doen, als het goed voelt. En je vooral niks aantrekken van wat anderen zeggen. Succes!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s