Goede voornemens

2017 was het jaar waarin ik mijn verbeeldingskracht na jaren van ‘creativity block’ weer terugvond. Een jaar van keihard tegen de muur knallen. Een jaar van stilte en bezinning. Het jaar van de depressie en de burn-out. Het moeilijkste en tegelijk beste jaar van mijn leven. Het jaar waarin ik mezelf eindelijk terugvond. Het jaar waarin Het Stille Meisje het levenslicht zag. Waarin ik sommige vrienden uitwuifde en anderen (opnieuw) in mijn armen sloot. Een jaar om enorm dankbaar om te zijn.

Wat 2018 brengt, kan ik niet voorspellen. Welke mensen en gebeurtenissen er op mijn pad zullen komen, kan ik niet beïnvloeden. Wat ik wel kan beïnvloeden, is de manier waarop ik ermee omga. Daarom maakt ook Het Stille Meisje een paar goede voornemens.

Mijn mond houden

Hu? Het Stille Meisje moet zwijgen? Yep, want dat is net mijn probleem. Ik zwijg en zwijg en zwijg tot een klein ergernisje gigantische proporties aanneemt en ik mijn gal spuw tegen alles en iedereen die op dat moment de pech heeft in mijn buurt te zijn. Honger, lawaai en andere vormen van overprikkeling zijn extra triggers. Dan verandert Het Stille Meisje in een giftig serpent. Dus ja, voornemen 1: wat vaker mijn tong afbijten. Oftewel: lief zijn voor mijn omgeving. 

 

Blijven ademen

Letterlijk. Soms verdwaal ik zo in mijn gedachten of word zo opgeslorpt door alle begankenissen rondom mij dat mijn adem stokt. Dan verkrampen mijn schouders en zakt mijn rug in. Sinds ik yoga en mindfulness volg ben ik me hier beter bewust van en kan ik het soms zelfs al corrigeren. Dan ontspan ik mijn schouders, ontwikkel kracht in mijn onderrug en probeer rustig te ademen. Ik deed mezelf al een abonnement op de mindfulnessapp Headspace cadeau zodat ik elke dag een gedachtenpauze kan nemen. Voornemen 2: mediteren, mediteren, wie z’n best doet zal het leren.

 

Een nieuwe job

Wie m’n Instagram volgt of deze post las, wist het al langer: na een jaar op de pauzeknop ben ik klaar voor een nieuwe job. Ik heb keiveel goesting om mijn schouders weer onder een (online) marketing- of communicatieproject te zetten. Ben volop aan het studeren geslagen (Google en Facebook hebben geen geheimen meer voor mij). Maakte en hermaakte drie verschillende cv’s. Schreef tientallen motivatiebrieven. Ging op bijna evenveel gesprekken. Voorlopig nog zonder resultaat, maar man, ben ik gemotiveerd. Voornemen 3: You see me I be work, work, work, work, work, work.

 

Rust en creativiteit

Maar soms word ik bang. Bang om (opnieuw) in een negatieve werkomgeving terecht te komen. Bang voor de ratrace. Bang om mezelf weer voorbij te rennen en weer in die neerwaartse spiraal te belanden. Tot ik me bedenk wat ik allemaal al anders doe: ik mediteer, doe yoga-oefeningen, ga wandelen, schrijf en brei weer. Als ik die pauzemomenten regelmatig inplan, gaat het me zeker lukken. Voornemen 4: eat, sleep, create, repeat. Oftewel: lief zijn voor mezelf. 

 

Plannen, plannen, plannen

Op korte, middellange en lange termijn. Gaande van dagelijkse rituelen over wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse activiteiten. Dat houdt ook, en eigenlijk vooral, in: rust inplannen. Dan volgt de creativiteit vanzelf. Een fantastisch hulpmiddel hierbij is mijn bullet journal. Meer blogposts over mijn puntjesdagboek volgen het komende jaar (Nóg een voornemen!). Voornemen 5: opstaan en gaan slapen met mijn bullet journal. 

 

Loslaten

Ik leef op planningen, lijstjes en routines. Het geeft me een vorm van controle. Maar ik kan niet alles en iedereen controleren. Daar heb ik het soms lastig mee. Dan durf ik al eens in een kramp schieten en spastisch vasthouden aan mijn (al dan niet neergepende) planning. Daarom voornemen 6: Let it go, let it go, I am one with the wind and sky!

 

Wat zijn jullie goede voornemens? Komen ze overeen met de mijne of wijken ze compleet af?

 

3 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s