Hoogsensitief zijn: nog wat voorbeelden

Gisteren was Fleur van Groningen, Vlaams columniste en cartooniste te gast in Van Gils & gasten. Haar nieuwe boek Leven zonder filter gaat over haar ervaringen met hoogsensitiviteit. Naar aanleiding van dit interview wil ik nog wat voorbeelden geven van wat hoogsensitief zijn voor mij betekent.

 1. Het betekent dat ik een gigantische people pleaser ben. Met een talent om tegen mijn eigen buikgevoel in te gaan. Die gave bezorgde me een depressie slash burn-out waardoor ik de voeling met mezelf helemaal kwijtraakte.
 2. Op vakantie moet ik me bijna dagelijks terugtrekken op mijn kamer, alleen, weg van alle gezelschap. Om te lezen, schrijven, muziek te beluisteren of gewoon te slapen. Om alle prikkels van het zwembad, de zee, joelende kinderen, fel zonlicht,… verwerkt te krijgen.
 3. Eigenlijk heb ik elke dag minstens een half uur tot een uur tijd voor mezelf nodig. Me-time is geen luxe, het is een broodnodige noodzaak.

  Als ik me niet afzonder verander ik gegarandeerd in een krijsende feeks.

 4. Ik word gek van de tv op de achtergrond. Of de radio die te luid staat. Dan dwingt mijn brein me om mee te volgen wat er verteld wordt. Ik zal dus nooit Thuis opzetten tijdens het strijken. Ik heb het geprobeerd. Maar dan sta ik daar achter mijn strijkplank te staren naar tv en blijft de strijk geheid liggen. Nu kijk ik geen Thuis meer. En strijken doe ik ook niet meer. Met dank aan de trucjes van die ene ex-collega waardoor mijn was nu steeds kreukvrij van het droogrek komt.
 5. Als kind ontwikkelde ik tics om om te gaan met alle prikkels die op me af kwamen. Tics ontstaan – als je er gevoelig voor bent – bij overprikkeling van het brein, las ik onlangs in Humo. En ik had er véél. Mijn ouders hadden me de ene tic nog maar pas afgeleerd of ik had al een andere ontwikkeld. Knipperen met mijn ogen, steeds dezelfde beweging maken met mijn nek, continu met mijn wijsvinger over mijn duim wrijven totdat de nagel helemaal verschrompelde,…

Ik heb me, net als Fleur van Groningen, altijd een buitenbeentje gevoeld. Maar dankzij het boek The highly sensitive person van Elaine Aaron weet ik nu eindelijk waarom. En dat ik niet alleen ben.

Lees ook

Wat hoogsensitief zijn voor mij betekent: 15 voorbeelden

Wat betekent hoogsensitief zijn voor jou? Hoe ga jij ermee om? Laat een reactie achter of laat het me weten via Facebook, Instagram of Twitter.

2 reacties

  1. hetstillemeisje

   Ha die tip heb ik van Nele! 🙂 Gewoon alles heel goed en recht openhangen, hemden en gilets (cardigans in mooi Nederlands) en andere truien zoveel mogelijk op kleerhangers hangen en alles van het droogrek halen van zodra het droog is. Alle katoen in de droogkast en er ook meteen uithalen van zodra droog. Vraagt wat planning en timing maar je krijgt er veel extra tijd voor in de plaats!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s