Zwijgen is goud in Het Nieuwsblad: 5 mythes over introversie ontkracht

Ellen Jansegers, zelf ook introvert, wil meer aandacht voor introversie in een extraverte wereld. Jarenlang forceerde ze zichzelf om krampachtig gesprekken te voeren en élk dansfeestje af te schuimen om ‘normaal’ te zijn. Tot dat zich wreekte. Daarover schreef ze haar nieuwste boek. Billie legt haar vijf mythes voor over in zichzelf gekeerde mensen.

Uit Het Nieuwsblad – tekst Silke Remmery

Tien jaar lang werkte Ellen (35) als communicatiemedewerker voor verschillende bedrijven. Ze zette websites op, schreef teksten voor brochures, onderhield de sociale media. De grootste uitdaging? De vele vergaderingen waarvoor ze telkens buiten haar comfortzone moest. “Ik besefte in 2015 waarom dat deel van het werk niet bij mij paste. Ik was in een postnatale depressie beland, wat toen nooit zo is benoemd. Ik voelde mij gewoon niet goed en veranderde van werk. Toen ik weer in een job terecht kwam die niet bij mij paste, en daarna nog eens. Ik voelde me een buitenbeentje. Tot ik het boek Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking van Susan Cain las, wat een openbaring was. Eindelijk besefte ik: ik ben geen roeper, geen tafelspringer. En dat is oké.” Die boodschap wil ze nu ook overbrengen aan een eerder extraverte maatschappij.

Mythe 1: introvert = asociaal

Jansegers: “Introversie associeerde ik vroeger zelf met verlegen zijn, maar dat is fout. Verlegen mensen trekken zich terug uit sociale angst. Bij introversie gaat het over energie halen uit alleen zijn. Door te lezen, wandelen, gamen of in de tuin te werken. Dat is dus niet hetzelfde als verlegenheid, al hangt het er mee samen omdat introverten vaak horen dat ze uit hun schulp moeten kruipen.

Waardoor ze zich buiten hun comfortzone forceren en net daarom verlegen worden. Ze zijn ook niet per se asociaal. Het betekent niet dat je niet van gezelschap houdt, je wordt er alleen sneller moe van. Introverten kunnen bijvoorbeeld goed in groep spreken, maar daarna hebben ze tijd voor zichzelf nodig.”

Wat zegt de expert? Professor psychologie Gina Rossi (VUB): “Over introverten leeft het idee dat ze teruggetrokken zijn. Eigenlijk zijn ze sneller overprikkeld dan extraverten. Daardoor hebben ze meer belang bij een beperktere vriendenkring. Introverten verkiezen kwaliteitsvolle relaties boven oppervlakkige. Niet dat extraverten geen kwaliteitsvolle relaties hebben, ze beleven hun sociaal contact gewoon anders.”

Mythe 2: introverten = minderheid

Jansegers: “De wereld is introverter dan ze lijkt, een derde tot de helft van de wereldbevolking is eerder introvert. Dat is geen kleine minderheid. Dat het vaak anders lijkt, komt door het belang dat de maatschappij hecht aan extraversie. Onze maatschappij is gericht op groepsgebeuren, met landschapskantoren of groepsopdrachten op school. Ook zoeken extraverte mensen meer contacten, waardoor we vaker met extraverten in contact komen.”

Wat zegt de expert? Rossi: “We onderschatten hoeveel introverten er zijn, omdat we in onze maatschappij leren dat ik belangrijk is. Men leert daarmee om te gaan en zijn mannetje te staan. Een introvert zal daarom wel deelnemen aan een vergadering en dus niet per se als introvert aanschouwd worden, maar heeft dan ’s avonds geen zin meer om ook nog eens met vrienden af te spreken.”

Mythe 3: introverten = geen leiders

Jansegers: “Er wordt gedacht dat introverten niet zouden kunnen leiden, omdat ze minder geneigd zijn om op tafel te kloppen. Maar ik denk dat introverten wél leidersfiguren kunnen zijn, kijk maar naar Barack Obama of Bill Gates. Voor mijn boek interviewde ik premier Alexander De Croo, die zich ook typeert als eerder introvert, net als professor Stijn Baert of radiopresentator Sam De Bruyn.”

“Hun kwaliteiten zouden van introverten goede leiders kunnen maken. Ze kunnen luisteren en denken analytischer
dan een extravert, blijkt uit onderzoek van de bloeddoorstroming in de hersenen. Bij introverten legden de prikkels een langere weg af langs de frontale hersenkwab die instaat voor onder meer reflectie of probleemoplossend denken. Bij extraverten passeren de prikkels daar niet, ze worden zintuiglijk verwerkt en er wordt meer luidop gedacht. Maar het ene is niet beter dan het andere.”

Barack Obama en Bill Gates, maar ook premier De Croo en presentator Sam De Bruyn zien zich als eerder introvert

Wat zegt de expert? Rossi: “Wat maakt van iemand een goede leider? Er zijn verschillende soorten leiders. De autoritaire, maar ook de coachende die empathisch is. In Azië wordt introversie meer gewaardeerd. Daar is net de groep belangrijker dan het individu, en iedereen streeft samen naar hetzelfde.”

Mythe 4: Introversie: geen duidelijke definitie

Jansegers: “Elke psycholoog, filosoof of denker geeft een andere invulling. Enkele kenmerken komen wel steeds terug: sneller overprikkeld, afkeer van smalltalk, veel denken … Zonder eenduidige definitie is het moeilijk om bij jezelf te herkennen of je introvert of extravert bent, maar er bestaan wel testen voor.”

Wat zegt de expert? Rossi: “Ik zou aan de omschrijving nog toevoegen dat introverten meer behoefte hebben aan kwalitatieve dan aan veel contacten.”

Mythe 5: Je bent introvert­ óf extravert

Jansegers: “Introverten kunnen ook een extraverte kant hebben. Soms wordt gesproken over ambivert: hoe zij zich gedragen, introvert of extravert, hangt af van de situatie. Al geloven tegenhangers dat je eerder introvert óf extravert bent. Maar een introvert kan zich extraverte trucjes aanleren om in de maatschappij tot zijn recht te komen. Zo heb ik mij ook een tijd geforceerd. Op het werk ging ik tegen collega’s in om gehoord te worden, maar ik ging compleet overprikkeld naar huis, had een kort lontje en verloor de voeling met mezelf.”

Wat zegt de expert? Rossi: “Een mens wil nu eenmaal functioneren in de omgeving waarin hij zit. Als dat een extraverte situatie is, bestaat de neiging om de introversie te camoufleren. Ik denk wel dat je het allebei kan zijn. Velen zijn bijvoorbeeld introvert bij nieuw publiek, maar thuis net heel extravert.”

Lees het artikel op nieuwsblad.be

Download het artikel als pdf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s