9 dingen die je moet weten over introverte leerlingen

Is het normaal dat kinderen soms alleen op de speelplaats in een hoekje kruipen, of zich afzonderen op toilet? Wat als ze maar een paar vriendjes hebben? Waarom vinden ze drukte niet zo fijn? En hoe zit het met assertiviteit op school? Hier zijn 9 tips die je helpen introverte kinderen te begrijpen.

Focus op talenten

Introverte kinderen kunnen zich lang concentreren, zoeken diepgang, kunnen goed luisteren. Wanneer ze gepassioneerd zijn door een onderwerp, kunnen ze bergen verzetten. Ze zijn nauwkeurig en hebben oog voor detail. Ze denken na voor ze iets zeggen en werken doordacht.

Let op je taal

Ga niet typecasten. Noem introverte kinderen liever ‘bedachtzaam’ of ‘rustig’ in plaats van ‘verlegen’. Door te zeggen dat ze doorheen het jaar zijn ‘opengebloeid’, geef je impliciet mee dat hun stille, afwachtende aard in het begin van het schooljaar niet oké was. Dit kan onzekerheid voeden en tot een laag zelfbeeld leiden, zeker als ze het ook in andere omgevingen te horen krijgen zoals thuis, bij familie en vrienden, tijdens hobby’s.

Geef tijd en ruimte

Tijd en ruimte om alleen te zijn is essentieel voor introverte kinderen. Ze hebben dit broodnodig om zich goed te voelen. Niet alleen op school, maar ook tijdens naschoolse activiteiten en thuis. Voor rustige kinderen is de speeltijd soms te druk. Creëer op school bijvoorbeeld een stille ruimte of werk met rustige hoekjes op de speelplaats. Laat hen observeren zonder te participeren. Geef ze thuis ruimte en vrijheid om alleen te zijn, bijvoorbeeld in de tuin of op hun kamer. Daar kunnen ze zich terugtrekken en hun batterijen opladen.

Normaliseer stilte

Geef stille kinderen niet het gevoel dat ze vreemd of anders zijn. Ben je zelf introvert? Vertel dan over je eigen nood aan downtime. Ben je extravert? Ga dan op zoek naar een introvert rolmodel voor je kind: een vriend(in), oom, tante, neefje, nichtje, leerkracht,… Het is belangrijk voor hun zelfbeeld dat hun behoefte om zich af en toe terug te trekken als normaal beschouwd wordt, in al hun omgevingen.

Varieer in werkvormen

Wissel klasgesprekken, groepsdiscussies en teamwerk af met doceren, zelfstudie en individueel werk. Probeer bij groepswerk de groepjes zo te verdelen dat er een goede mix van introverte en extraverte leerlingen is. Of laat kinderen per twee samenwerken. Wanneer je vragen stelt in de klas, laat even een paar seconden stilte vallen. Zo kunnen introverte kinderen nadenken over hun antwoord.

Participatie kan ook in stilte

Stap af van het idee dat participatie enkel via gesproken woord kan. Kinderen kunnen ook meedoen zonder hun vinger op te steken. In stilte nadenken, iets helpen klaarzetten tijdens de speeltijd, helpen opruimen, notities nemen, huiswerk maken, napraten met een klasgenootje of een kort één-op-één gesprek na de les zijn ook vormen van participatie.

Verwar dagdromen niet met desinteresse of luiheid

Dagdromen is een manier van kinderen om nieuwe informatie te verwerken. Misschien zijn ze informatie van het vorige uur aan het verwerken, of denken ze na over wat er zonet in de speeltijd is gebeurd. Tijdens het dagdromen gaat het default netwerk in hun hersenen aan de slag. Uit onderzoek is gebleken dat vooral kinderen dit nodig hebben om hun hersenen en hun persoonlijkheid te ontwikkelen.

Laat hen ook eens de leiding nemen

Onderschat introverte kinderen niet. Wanneer ze gepassioneerd zijn over iets, kunnen ze lang en diep gaan. Verwar hun stille aard en hun behoefte aan rust niet met verlegenheid. Sommige introverte kinderen zijn inderdaad verlegen, maar soms hebben ze gewoon dat duwtje in de rug nodig. Als ze geloven dat ze daadwerkelijk iets kunnen bijdragen, en als ze geloven in zichzelf, kunnen ze doortastende leidersfiguren worden.

Forceer niet

Dwing stille kinderen niet om ‘uit hun schulp’ te komen. Dit kan ervoor zorgen dat ze nog meer ‘dichtklappen’. In een veilige, bekende omgeving zullen ze meer naar buiten treden, maar gebeurt dit niet, dan zijn ze er waarschijnlijk nog niet klaar voor. Geef hen tijd om te groeien en jou en de omgeving te leren kennen. Verplicht hen niet om veel contacten te leggen en vriendjes te maken, als ze perfect gelukkig zijn met een paar hechte vriendschappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s