Introversie: ons brein ontward

Ik ben introvert. Dat wil zeggen dat mijn hersenen anders werken. Dat ik tijd en stilte nodig heb om informatie te verwerken. Dat ik nood heb aan rust en ruimte om dingen te laten bezinken. Om mijn gedachten te ordenen. Dat ik pas na die tijd, ruimte, rust en stilte beslissingen kan nemen of zaken kan begrijpen.

Hersenscans

Ik ben introvert. Dat wil zeggen dat mijn hersenen anders werken. Volgens psycholoog Eysenck staan de verbindingen tussen de verschillende delen van de hersenen wijder open bij introverten dan bij extraverten. Hierdoor verwerken de hersenen van introverten meer prikkels dan extraverten. Omdat we meer prikkels verwerken, zijn we dus ook sneller overgestimuleerd.

Eysencks theorie wordt ondersteund door hersenonderzoek. Zo stroomt er meer bloed door onze hersenen dan door het brein van extraverten. Het bloed legt ook een andere, langere weg af.

Neurotransmitters: dopamine en acetylcholine

Verder zijn onze hersenen gevoeliger voor dopamine, het zogenaamde gelukshormoon. Dopamine komt vrij tijdens het sporten, eten, vrijen, geld verdienen, de sociale ladder beklimmen of nieuwe sociale contacten leggen. Introverten en extraverten hebben evenveel dopamine ter beschikking, maar introverten zijn er gevoeliger aan. Dat betekent dat we minder dopamine nodig hebben om hetzelfde effect te voelen.

Een laatste verschil is dat introverten niet alleen gevoeliger zijn voor dopamine. Om die dopamine te regelen gebruiken we een andere neurotransmitter: acetylcholine. Acetylcholine wordt aangemaakt wanneer we diep nadenken, reflecteren, rusten, bezinnen en intens focussen op één ding gedurende een lange periode.

Het lange hersenpad

Ik ben introvert. Dat wil zeggen dat mijn hersenen anders werken. Dat ik soms met mijn mond vol tanden sta wanneer iemand mij een directe mening vraagt. Dat ik soms helemaal opga in waar ik mee bezig ben (koken, lezen, schrijven) en ik van een andere planeet lijk te komen wanneer iemand me iets vraagt. Dat ik overprikkeld raak wanneer de muziek te luid staat, het eten te pikant is, het licht te fel, of er teveel mensen in de buurt zijn. Omdat mijn hersenen die prikkels simpelweg nog aan het verwerken zijn. Omdat de weg die die prikkels afleggen langer is, en tot dieper in de hersenen loopt.

Ik ben introvert. Dat wil zeggen dat mijn hersenen anders werken. Dat ik tijd, rust, ruimte en stilte nodig heb om prikkels te verwerken. En dat ik die tijd, rust, ruimte en stilte mag opeisen. Dat ik nu eenmaal zo in elkaar zit. Dat dat oké is.

Meer weten?
Lees dan de boeken The Introvert Advantage van Marti Olsen Laney, Quiet van Susan Cain of Ik Moet Nog Even Kijken Of Ik Kan van Liesbeth Smit.

6 reacties

 1. Naomi

  Nooit geweten dat het iets was wat ook op hersenscans zichtbaar kan worden. Overigens: je brein werkt anders? Die zin zet me aan het nadenken (geen kritiek hoor, gewoon wat hersenspinsels die ik ervan kreeg, want ik zie ook wel in dat men dit ‘anders’ noemt). Anders dan bij bij een extravert, maar dat is toch niet de norm? De wereld heeft die norm een beetje gemaakt, maar ik pleit voor introvert en extravert als ‘normaal’ zien. Allebei anders, maar allebei normaal. ‘We’ zouden ook kunnen zeggen dat het brein van een extravert anders werkt;).

  Like

  1. hetstillemeisje

   Hi Naomi, bedankt voor je comment. Fijn dat ik je aan het nadenken het gezet 🙂 Er bestaat idd iets zoals het ‘extraverte ideaal’, wat onze maatschappij als norm ziet. Dat is daarom niet juist. Introverten en extraverten zijn gelijkwaardig, maar niet gelijk. De manier waarop ons brein werkt is daar maar één voorbeeld van. Ik ben van plan er nog wat blogposts aan te wijden, dus keep you posted 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s