Leesvoer voor recruiters

Ik heb in mijn leven al heel wat sollicitatiegesprekken gevoerd. Ik ga eerlijk zijn: ik doe dat niet graag. Ik ben geen verkoper, dat zit niet in mijn bloed, en al helemaal geen verkoper van mezelf. Ik ben niet het soort persoon dat met haar talenten te koop loopt. Ik ben ook niet het soort persoon dat ieder woord wikt en weegt tijdens een gesprek en meteen op alle vragen een pasklaar antwoord heeft. Ook al heb ik mij uren in jullie website, mediamateriaal en bedrijfsverslagen verdiept. Ook al heb ik mijn antwoorden op alle mogelijke standaardvragen netjes neergepend. Ook al ben ik supergemotiveerd en enthousiast.

Oei, dat is een stille

Dat komt omdat ik introvert ben. Ik hoor u al denken: oei, dat is een stille. Wel, ik kan u verzekeren dat dat niet klopt. Introvertie betekent niet stil, verlegen of mensenschuw zijn. Het betekent dat ik mijn energie haal uit alleen zijn. Dat ik pas voor al te veel small talk aan het koffieapparaat. Dat ik gruwel van landschapsbureaus. Dat ik opleef door in mijn computer te kruipen om grafieken te analyseren, copy te schrijven of prints te designen. Dat ik hou van een rechttoe rechtaan managementstijl. Dat ik warm word van to-the-point conversaties over opdrachten en projecten. Dat ik mij telkens weer moet overhalen om toch de telefoon te nemen in plaats van een mailtje te sturen. Dat ik zeer taakgericht werk. Dat ik hou van voorbereid vergaderen zonder al teveel poespas.

Small talk is de lijm

Soms vergeet ik dat niet iedereen houdt van zo’n rechttoe rechtaan stijl. Vergeet ik dat anderen die small talk wél nodig hebben. Dat het een bindmiddel kan zijn tussen collega’s om een project naar een hoger niveau te tillen. Soms vergeet ik mijn passie mondeling te communiceren, omdat ik die uit in tot de puntjes verzorgde presentaties, persberichten en pamfletten.

Ik weet het, die communicatie, het is mijn grootste werkpunt. Gek hé, voor iemand die al bijna zeven jaar in de marketingcommunicatiesector werkt. Waarschijnlijk omdat marketingcommunicatie vaak bestaat uit schrift- en beeldcommunicatie. Dat is he-le-maal mijn ding. De praatjes laat ik graag aan de verkopers over. Want ieder heeft zijn specialiteit.

Één reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s