Meet & greet Alicja Gescinska

Aan de ingang van de Boekenbeurs prijkt Alicja’s papieren versie mysterieus monkellachend op een wandgrote poster naast de marmeren trap. Gescinska won met haar roman ‘Een soort van liefde’ de debuutprijs dit jaar. Met signeersessies, interviews en meet & greets zit haar agenda tjokvol, en volgende week vliegt ze naar Warsaw voor de promotie van de Poolse vertaling van haar roman. Naast schrijver is Gescinska filosofe, journaliste, en presentatrice van het wondermooie ‘Wanderlust‘ op Canvas, dat vorige week aan zijn laatste aflevering toe was. En oh ja, ze is ook nog mama van drie kleine kindjes.

Ik ontmoet Alicja op de stand van Creatief Schrijven, in de geborgenheid van een soort iglo van plastic spanten en houten panelen. Naast de iglo prijkt één van de gerooide platanen van de Antwerpse Leien, die als een triest eerbetoon boven de rekken vol papier priemt.

Bevlogen vertelt Alicja over haar schrijf- en leesstijl, die in geen enkel opzicht op mijn stijl lijkt. Alicja blijft trouw aan een handjevol schrijvers, herleest haar favoriete boeken, floreert in chaos, praat honderduit over haar scenario’s en begint een verhaal zo ver mogelijk van haar eigen leefwereld.

Ik fladder van auteur naar auteur, herlees nooit en stuur Het Lief en De Zoon wandelen omdat ik pas kan schrijven in absolute stilte. Mijn verhalen krijgen vorm door ze dagen, soms zelfs maanden te laten gisten in mijn hoofd en ik moet over mijn eigen wereld schrijven, want dat zijn de enige teksten die ik geloof.

De intercom breekt het gesprek bruusk af. Met hoofdpijn van de flauwe schuimwijn en het intensief luisteren kruip ik uit het plastic holletje. Het is zes uur en de gangen van de Antwerpse expo zijn breed en verlaten. Joelend suist De Zoon langs de stapels boeken en ik fladder dartel met hem mee, de trap af, de straat in. Monkellachend kijkt Alicja ons na.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s