Waarom introverte mensen rustige dingen verkiezen

Dolgelukkig word ik van lezen. In de eerste plaats omdat ik gek ben op taal. Maar er gebeurt ook iets met mijn hersenen tijdens het lezen.

De introverte neurotransmitter acetylcholine

Wanneer ik in een boek verdwijn, maken mijn hersenen de neurotransmitter acetylcholine aan. Acetylcholine wordt geproduceerd wanneer we diep nadenken, reflecteren, bezinnen en intens focussen op één ding voor een langere periode. Het wordt geactiveerd wanneer we het rustiger aan doen. Acetylcholine zorgt voor een rustige ademhaling, een zacht kloppend hart, een vertraagde pols.

Introverte mensen geven de voorkeur aan acetylcholine. We worden gelukkig van het langzamere gevoel dat we krijgen wanneer onze hersenen acetylcholine afgeven. Het geeft ons als introvert een ontspannen, alert en tevreden gevoel. Extraverten zijn nagenoeg ongevoelig voor acetylcholine.

Het parasympatische zenuwstelsel brengt ons rust

Acetylcholine wordt aangemaakt wanneer ons parasympatische zenuwstelsel geactiveerd is. Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee takken: het sympatische en het parasympatische zenuwstelsel. Het sympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd wanneer we in actie moeten treden. Het wordt vaak het ‘vecht of vlucht’ systeem genoemd en zet ons aan tot actie.

Het parasympatische zenuwstelsel komt op gang wanneer we in rust zijn. Ons hartritme en onze ademhaling vertragen, onze bloeddruk daalt, onze spieren ontspannen zich. Je raadt het al: een introvert persoon geeft de voorkeur aan dit systeem.

Daarom trekken we ons liever alleen terug om te lezen, muziek te componeren, te sleutelen aan onze fiets of auto, te computeren of om te werken in de tuin. Dat voelt voor ons eerder aan als een beloning dan bijvoorbeeld een feest met vrienden, een muziekfestival of een sportwedstrijd met veel supporters. We genieten ook wel van die laatste dingen, maar hebben er sneller genoeg van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s