Feesten voor stille meisjes (en jongens)

Je zou denken dat Het Stille Meisje niet houdt van een flink feestje op tijd en stond, maar niks is minder waar. Alleen heb ik het wel moeten leren.

Vaak voelde ik mij als een vis op het droge, met uitpuilende ogen en naar adem happend. Krampachtig spartelend om alle conversaties te volgen en er af en toe een gewiekst antwoord tussen te gooien. Natuurlijk kwam dat antwoord steevast te laat, smaakte het zoutloos en waren mijn medefeestgangers al lang overgeschakeld naar het volgende onderwerp. Waarop ik beschaamd mijn kopje liet hangen.

Maar sinds ik deze strategieën toepas, zwem ik als een visje in het water op nagenoeg ieder feestje.

Wees kieskeurig

Tijdens de feestdagen word je om de oren geslagen met invitaties, maar wees kritisch. Ga niet op alle uitnodigingen in en kies op basis van wat je wil doen, niet op basis van wat van je verwacht wordt. Toch verplichtingen waar je niet onderuit kan, zoals het bedrijfsfeestje of de nieuwjaarsvisite bij die verre tante? Stel dan een einduur in en ga achteraf nog even wandelen of lees een boek. Beloon jezelf omdat je het dit jaar toch weer overleefd hebt.

Vermijd een luidruchtige omgeving

Als het enigszins kan, voorkom dan party’s vol vette beats en veel volk. Staat jouw naamkaartje aan de feestdis naast dat van die kwebbelende nicht? Wees rebels en verplaats het. Of vraag aan je linkerbuur of hij wil wisselen.

Las pauzes in

Wordt het je toch teveel, ga dan even naar buiten om een luchtje te scheppen of een ommetje te maken. De eerste keer voelt dit misschien wat raar, want wat ga je nou wandelen terwijl binnen het feestgedruis volop aan de gang is? Maar die tien minuten frisse buitenlucht zullen ervoor zorgen dat jij dat feest tot op het einde overleeft.

Stil zijn mag

Mijn belangrijkste tip die jouw stress als sneeuw voor de zon zal doen wegsmelten: zwijgen mag. Het is oké om stil te zijn als je geen zin hebt in een conversatie. Om tegen het behangpapier te plakken als een volleerd muurbloempje. Om simpelweg te observeren en te luisteren. Of te dagdromen terwijl iemand honderduit staat te tateren tegen jou.

Geraak voorbij de small talk

Chit-chat is de hel voor elke introvert. Stel daarom vragen om tot de essentie te komen en een boeiende conversatie te voeren, als je daar zin in hebt. Vraag wat het leukste is wat iemand de afgelopen week gedaan heeft of waar je gesprekspartner naar uitkijkt. Vraag waarom. Toon interesse, dat brengt het gesprek meteen op gang. Dé ijsbreker? “Waar heb jij vandaag keihard om gelachen?”

Organiseer zelf het feest

Klinkt tegenstrijdig, maar als jij het feest organiseert heb jij de touwtjes in handen. Jij bepaalt het menu, de manier waarop gegeten wordt en wat er verder aan activiteiten plaatsvindt. Gooi die fondueketel buiten en kies voor een kerstgrill in de buitenlucht. Schrap die halfbakken familiequiz en stippel een winterwandeling uit. Zet een vuurkorf in de tuin en laat iedereen een (al dan niet zelfgekozen) tekstje voorlezen om middernacht.

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van de reportage ‘Smachten naar een stille nacht’ van Dorien Knockaert in De Standaard Magazine, waar ik kort geciteerd werd. 

Hoe overleef jij de feestdagen? Heb jij tips om introvert te feesten? Deel ze, ik zal je eeuwig dankbaar zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s